Grillowane udka kurczaka w indyjskiej marynacie
Składniki:
6 udek z kurczaka
3 papryczki chilli
2 szalotki
2 ząbki czosnku
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki curry hot paste
pęczek pietruszki
Przygotowanie:
Udka dokładnie myjemy. Odcinamy nadmiar skóry. Za pomocą blendera miksujemy wszystkie składniki marynaty. Gotową pastą nacieramy pałeczki kurczaka, wkładamy do miski i przykrywamy folią spożywczą. Wstawiamy na noc do lodówki aby smaki się przegryzły. Następnego dnia grillujemy udka przez około 30 minut. Musimy uważać ponieważ mięso z góry będzie wyglądać na mocno przypieczone, natomiast w środku nadal będzie surowe
Sos słodko pikantny:
2 papryczki chilli (drobno posiekane)
2 ząbki czosnku (drobno posiekane)
kawałek imbiru (drobno posiekany)
5 łyżek sosu sojowego
3 łyżki sosu rybnego
3 łyżki cukru
Przygotowanie:
Wszystkie składniki sosu umieszczamy w rondelku. Podgrzewamy na średnim ogniu do momentu aż uzyskamy gęstą konsystencję. Przelewamy do małych miseczek i podajemy z gillowanymi udkami kurczaka.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz