niedziela, 20 stycznia 2013

Bagels!


Osobiście jestem największą na świecie zwolenniczką pieczywa. Kocham wszelkie bułki, chleby, obwarzanki i placki! Dlatego w końcu zdecydowałam się na samodzielne upieczenie amerykańskiej specjalności-bagel (w Polsce nazywane bajglami). Jest z tym trochę zachodu ale waaaarto spędzić kilka godzin w kuchni, aby z zadowoleniem wszamać mięciutkiego w środku bajgla! Co do nadzienia....właściwie nie ma ograniczeń. Możemy wymyślać co się nam podoba. Dla mało kreatywnych podam kilka opcji ;p

Bagels:
10 bułeczek
Składniki:
10g świeżych drożdży
500g mąki pszennej
2 łyżki cukru
2 łyżeczki soli
300 ml wody
żółtko do glazury
sezam bądź mak do posypania





W miseczce mieszamy drożdże, cukier i 100 ml wody. Odstawimy na 5 minut. Do dużego naczynia wsypujemy mąkę, łyżkę cukru i sól.  Wlewamy drożdże oraz resztę wody, a następnie wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto przez około 10 minut (najlepiej zrobić to w robocie kuchennym przy pomocy haka). Wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny (do podwojenia objętości). Po tym czasie wyjmujemy ciasto na stolnicę i i dzielimy na 10 równych części. Z każdej z nich formujemy kulkę, a następnie wbijamy w środek namoczony palec i obracamy ciasto wokół niego. Powinien nam powstać otwór o szerokości około 3cm. Tak powstałe bajgle układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie gotujemy wodę z dodatkiem jednej łyżki cukru (w szerokim garnku). Doprowadzamy do wrzenia. Na powierzchni  wody delikatnie kładziemy po dwa bajgle i gotujemy przez około 2 minuty z każdej strony. Wyjmujemy i kładziemy na folię aluminiową, aby wyschły. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Wysuszone bajgle smarujemy żółtkiem i posypujemy sezamem bądź makiem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut. Studzimy na kratce.

Przykładowe nadzienia:

1. Kurczak w miodzie i rozmarynie
-kilka plastrów pieczonego kurczaka w marynacie z ziarnistej musztardy, rozmarynu i miodu*
-kremowy serek
-kiełki lucerny
-ziarnista musztarda
-ogórek zielony pokrojony w plastry
-koperek
-sól i pieprz
-szczypiorek

2.Wędzony łosoś
-kilka plastrów wędzonego łososia
-kremowy serek
-kawałek czerwonej cebuli pokrojonej w cienkie piórka
-kiełki lucerny
-kilka kaparów
-kilka kropel cytryny
-łyżeczka chrzanu
-sól i pieprz

3.Parma z gruszką
-pasta z suszonych pomidorów i pieczonego czosnku*
-rucola
-dwa plastry szynki parmeńskiej
-gęsty ocet balsamiczny
-kilka listków świeżej bazylii
-pół gruszki pokrojonej w cienkie plasterki
-sól i pieprz

*do przygotowania pasty potrzebujemy około pół opakowania serka śmietankowego, 8 suszonych pomidorów, jeden ząbek pieczonego czosnku ( w piekarniku), kilka listków bazylii oraz szczyptę ostrej papryki.
Upieczony czosnek, bazylię i suszone pomidory bardzo drobno siekamy. Mieszamy z serkiem śmietankowym, a następnie przyprawiamy ostrą papryką i solą.

4.Włoskie smaczki
-kilka plastrów włoskiej szynki bresaola
-rucola
-kilka plasterków pomidora
-mozzarella
-gęsty ocet balsamiczny
-kilka listków świeżej bazylii
-sól i pieprz

5.Awokado
-kilka plasterków awokado
-kremowy serek
-kilka plasterków gruszki
-rucola
-garść prażonych orzeszków piniowych
-gęsty ocet balsamiczny
-kilka kropel oliwy
-sól i pieprz

6.Grecja
-połowa grillowanej papryki
-kilka plastrów grillowanej cukini i bakłażana
-4 oliwki
-sałata
-ser feta
-sól i pieprz

7.Smaki indii
-kilka plastrów pieczonego indyka
-majonez z dodatkiem jednej łyżeczki curry w proszku i osstrej papryki
-drobno posiekana cebulka
-starty seler
-sól i pieprz

.Coś słodkiego?
-kilka plastrów banana
-prażone orzechy nerkowca (bądź laskowe)
-nutella

7. Miodzio..
-kremowy serek
prażone orzechy
-miód





























5 komentarzy:

  1. super przepis:) poprosze jeszcze banerek i wpis bedzie w akcji śniadnie dla biegaczy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam je, są takie treściwe i syte:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Absolutnie podzielam Twoją miłość do domowego pieczywa, a bajgle uwielbiam, właśnie wczoraj robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pycha! nie umiem przestać patrzyć na zdjęcia! :))))

    OdpowiedzUsuń