Kolejna część najsmaczniejszego cyklu pod tytułem-LODY I SORBETY! Dzisiaj pomysł na orzeźwiający sorbet grejpfrutowy z dodatkiem mięty i bazylii. Jest to dość odważne połączenie ale zdecydowanie warte ryzyka! Moim zdaniem to jedne z najlepszych lodów, jakie jadłam. Drugim plusem jest proste przygotowanie. Zajmuje dosłownie chwilę!
Sorbet grejpfrutowy z bazylią i miętą
Składniki:
750ml świeżo wyciśniętego soku z różowych grejpfrutów
3/4 szklanki cukru
duża garść świeżo posiekanej bazylii
duża garść świeżo posiekanej mięty
Przygotowanie:
W garnuszku na małym ogniu podgrzewamy 250ml soku. Dodajemy cukier i cały czas dokładnie mieszamy do czasu aż kryształki całkowicie się rozpuszczą. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Mieszamy z resztą soku. Dodajemy miętę i bazylię. Dokładnie mieszamy. Przelewamy do miski i chłodzimy w lodówce przez około godzinę. Następnie wlewamy do maszynki do lodów i postępujemy zgodnie z zaleceniami producenta. Jeżeli mrozimy sorbet standardowo musimy pamiętać, aby co godzinę dokładnie mieszać masę (inaczej powstaną kryształki lodu).
Smacznego!
Sorbet grejpfrutowy z bazylią i miętą
Składniki:
750ml świeżo wyciśniętego soku z różowych grejpfrutów
3/4 szklanki cukru
duża garść świeżo posiekanej bazylii
duża garść świeżo posiekanej mięty
Przygotowanie:
W garnuszku na małym ogniu podgrzewamy 250ml soku. Dodajemy cukier i cały czas dokładnie mieszamy do czasu aż kryształki całkowicie się rozpuszczą. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Mieszamy z resztą soku. Dodajemy miętę i bazylię. Dokładnie mieszamy. Przelewamy do miski i chłodzimy w lodówce przez około godzinę. Następnie wlewamy do maszynki do lodów i postępujemy zgodnie z zaleceniami producenta. Jeżeli mrozimy sorbet standardowo musimy pamiętać, aby co godzinę dokładnie mieszać masę (inaczej powstaną kryształki lodu).
Smacznego!
uwielbiam sorbety...mmm w lato wcinam je ciągle :)
OdpowiedzUsuń