poniedziałek, 4 lutego 2013

Sorbet grejpfrutowy z bazylią i miętą



Kolejna część najsmaczniejszego cyklu pod tytułem-LODY I SORBETY!  Dzisiaj pomysł na orzeźwiający sorbet grejpfrutowy z dodatkiem mięty i bazylii.  Jest to dość odważne połączenie ale zdecydowanie warte ryzyka! Moim zdaniem to jedne z najlepszych lodów, jakie jadłam. Drugim plusem jest proste przygotowanie. Zajmuje dosłownie chwilę!

Sorbet grejpfrutowy z bazylią i miętą
Składniki:
750ml świeżo wyciśniętego soku z różowych grejpfrutów
3/4 szklanki cukru
duża garść świeżo posiekanej bazylii
duża garść świeżo posiekanej mięty

Przygotowanie:
W  garnuszku na małym ogniu podgrzewamy 250ml soku. Dodajemy cukier i cały czas dokładnie mieszamy do czasu aż kryształki całkowicie się rozpuszczą. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Mieszamy z resztą soku. Dodajemy miętę i bazylię. Dokładnie mieszamy. Przelewamy do miski i chłodzimy w lodówce przez około godzinę. Następnie wlewamy do maszynki do lodów i postępujemy zgodnie  z zaleceniami producenta. Jeżeli mrozimy sorbet standardowo musimy pamiętać, aby co godzinę dokładnie mieszać masę (inaczej powstaną kryształki lodu).
Smacznego!

1 komentarz: