Czerwona quinoa z zielonymi szparagami
Składniki:
1 szklanka ugotowanej, czerwonej kaszy quinoa
10 rzodkiewek (pokrojonych w cieniutkie plasterki)
pęczek ugotowanych, zielonych szparagów
1 ogórek zielony
pęczek świeżo posiekanej pietruszki
pęczek świeżo posiekanego szczypiorku
szczypta ostrej papryki
3 łyżki sosu sojowego
pół szklanki orzechów nerkowca
200g pokruszonej twardej ricotty
Przygotowanie:
Ogórka kroimy w kostkę. Ugotowane szparagi kroimy na mniejsze kawałki. W dużej misce mieszamy kaszę, pokruszoną ricottę oraz wszystkie warzywa. Dorzucamy świeżo pokrojone zioła. Na suchej patelni prażymy orzechy, a następnie siekamy na mniejsze kawałki. Dorzucamy do miski z kaszą. Wlewamy 3 łyzki sosu sojowego. Dokładnie mieszamy. Podajemy jako dodatek do ryb z grilla bądź jako lekką, letnią sałatkę
Smacznego!
Składniki:
1 szklanka ugotowanej, czerwonej kaszy quinoa
10 rzodkiewek (pokrojonych w cieniutkie plasterki)
pęczek ugotowanych, zielonych szparagów
1 ogórek zielony
pęczek świeżo posiekanej pietruszki
pęczek świeżo posiekanego szczypiorku
szczypta ostrej papryki
3 łyżki sosu sojowego
pół szklanki orzechów nerkowca
200g pokruszonej twardej ricotty
Przygotowanie:
Ogórka kroimy w kostkę. Ugotowane szparagi kroimy na mniejsze kawałki. W dużej misce mieszamy kaszę, pokruszoną ricottę oraz wszystkie warzywa. Dorzucamy świeżo pokrojone zioła. Na suchej patelni prażymy orzechy, a następnie siekamy na mniejsze kawałki. Dorzucamy do miski z kaszą. Wlewamy 3 łyzki sosu sojowego. Dokładnie mieszamy. Podajemy jako dodatek do ryb z grilla bądź jako lekką, letnią sałatkę
Smacznego!
Ja bym może podgrillowała rzodkiewkę, ma wtedy przyjemny słodki smak.
OdpowiedzUsuń