Czekoladowe naleśniki z waniliowym twarożkiem i truskawkami
Porcja dla 2 osób
Składniki
na ciasto naleśnikowe:
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki mleka
1 łyżka rozpuszczonego masła
70g mąki pszennej
8 łyżek kakao (użyłam nesquik)
Przygotowanie:
Do dużej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. W drugiej misce ubijamy żółtko, a następnie dolewamy mleko oraz masło. Dodajemy mokre składniki do suchych stale miksując aż uzyskamy gładkie ciasto bez grudek. Rozgrzewamy patelnię i smażymy cieniutkie naleśniki przez około 1 minutę z każdej strony (nie musimy dodawać tłuszczu, ponieważ już w cieście użyliśmy masła przez co naleśniki nie powinny przywierać).
składniki na twarożek
250g twarogu półtłustego (w kostce)
5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego (bądź śmietanki)
4 łyżki cukru pudru
garść suszonej żurawiny
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
około 30 truskawek pokrojonych w plasterki
Przygotowanie:
W misie miksera łączymy ser, cukier puder, cukier waniliowy oraz jogurt naturalny. Miksujemy na niskich obrotach przez około minutę. Dodajemy suszoną żurawinę i dokładnie mieszamy. Powastałe nadzienie wykładamy na wcześniej usmażone naleśniki. Na górę kładziemy plastry truskawek, a następnie składamy wedle upodobań.
Smacznego!
Porcja dla 2 osób
Składniki
na ciasto naleśnikowe:
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki mleka
1 łyżka rozpuszczonego masła
70g mąki pszennej
8 łyżek kakao (użyłam nesquik)
Przygotowanie:
Do dużej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. W drugiej misce ubijamy żółtko, a następnie dolewamy mleko oraz masło. Dodajemy mokre składniki do suchych stale miksując aż uzyskamy gładkie ciasto bez grudek. Rozgrzewamy patelnię i smażymy cieniutkie naleśniki przez około 1 minutę z każdej strony (nie musimy dodawać tłuszczu, ponieważ już w cieście użyliśmy masła przez co naleśniki nie powinny przywierać).
składniki na twarożek
250g twarogu półtłustego (w kostce)
5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego (bądź śmietanki)
4 łyżki cukru pudru
garść suszonej żurawiny
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
około 30 truskawek pokrojonych w plasterki
Przygotowanie:
W misie miksera łączymy ser, cukier puder, cukier waniliowy oraz jogurt naturalny. Miksujemy na niskich obrotach przez około minutę. Dodajemy suszoną żurawinę i dokładnie mieszamy. Powastałe nadzienie wykładamy na wcześniej usmażone naleśniki. Na górę kładziemy plastry truskawek, a następnie składamy wedle upodobań.
Smacznego!
Cudownie wyglądają! Jeszcze nigdy nie jadłam takich czekoladowych i czas to nadrobić! :>
OdpowiedzUsuńnaleśniki pychota ! najlepsze z najlepszych ;D
OdpowiedzUsuńBardzo bym chciala dodać te przepisy do słodkiej akcji, ale ciągle nie widzę bannerka..
OdpowiedzUsuńw chwili obecnej to moje marzenie :)
OdpowiedzUsuń