wtorek, 18 czerwca 2013

Szpinakowe penne z grillowanymi pomidorkami i krewetkami


Szpinakowe penne z grillowanymi pomidorkami i krewetkami
porcja dla 4 osób
Składniki:
porcja domowego penne o smaku szpinaku z z tego przepisu
20 rozmrożonych, obranych krewetek
około 20 małych pomidorków koktajlowych
2 ząbki czosnku (drobno posiekane)
połowa białej cebuli (drobno posiekana)
pęczek świeżo posiekanej bazylii
1 papryczka chilli (drobno posiekana)
szczypta słodkiej papryki
sól i pieprz
oliwa

Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik z opcją grill. Pomidorki kroimy na połówki. Wkładamy do naczynia żaroodpornego razem z czosnkiem, chilli i cebulą. Skrapiamy oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy, a następnie wkładamy do piekarnika na około 20 minut. W tym czasie gotujemy makaron. Rozmrożone i obrane krewetki posypujemy solą, pieprzem oraz słodką papryką (możemy również użyć innych ulubionych ziół). Rozgrzewamy oliwę na patelni i szybko obsmażamy skorupiaki. Następnie dodajemy makaron oraz grillowane pomidorki (razem z powstałym sosem). Dorzucamy świeżo posiekaną bazylię. Na koniec dokładnie mieszamy.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Uwielbiam makaron z krewetkami! Wszystkie moje smaki :>

    OdpowiedzUsuń
  2. krewetki uwielbiam i każdy pozostały dodatek też. Mam takie jedno miejsce w Berlinie, gdzie dostanę świeże krewetki. Raz w tygodniu, ale warto poczekać.

    OdpowiedzUsuń