Lody jogurtowe z pieczonymi truskawkami
Składniki:
300g gęstego jogurtu naturalnego
około 25 truskawek
3 laski rabarbaru
100g cukru + 6 łyżek do truskawek
3 łyżki płynnego octu balsamicznego
Przygotowanie:
Nagrzewamy piekarnik do 140 stopni. Obieramy truskawki, a następnie ukłdamy w naczyniu żaroodpornym. Dodajemy ocet balsamiczny i 6 łyżek cukru. Dokłdanie mieszamy. Wkładamy do piekarnika na około 40 minut. W tym czasie obieramy rabarbar. Kroimy w kostkę. Następnie wkładamy do garnka razem z cukrem i połową szklanki wody. Gotujemy na dość małym ogniu do momentu aż otrzymamy konsystencję dżemu. Odkładamy na bok i studzimy (tak samo postępujemy z truskawkami). Na koniec wszystkie składniki lodów miksujemy za pomocą blendera. Przelewamy do specjalnego naczynia i chłodzimy w lodówce przez minimum 6 godzin. Po tym czasie wlewamy do specjalnej maszynki. Jeżeli nie posiadamy takiego urządzenia schłodzoną masę wkładamy bezpośrednio do zamrażarki. Musimy pamiętać o częstym mieszaniu lodów.;)
Smacznego!
Fajny i ciekawy przepis. W sam raz na cieplejsze dni (obu zostały z nami jak najdłużej!) :)
OdpowiedzUsuńŚciskam Was cieplutko!
Muszą być niesamowite - uwielbiam połączenie truskawek z octem balsamicznym :)
OdpowiedzUsuńA czy to pieczenie jakoś wpływa na sam smak truskawek? Bo z pewnością ocet balsamiczny ale czy samo pieczenie?
OdpowiedzUsuńMarzy mi się maszynka do lodów, nie ma nic lepszego jak pyszne lody latem- na śniadanie, obiad i kolację :D
Tak truskawki stają się słodsze, a także powstaje gęsty syrop przez dodanie dodatkowego cukru;)
UsuńUwielbiam lody truskawkowe! Dziękuję za zgłoszenie do truskawkowej akcji na Mikserze, aby przepis został zaakceptowany, wymagane jest jeszcze dodanie banerka (kod do pobrania na stronie akcji) :) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń