piątek, 7 czerwca 2013

Bakłażany z miętą i pomidorami




Bakłażany z miętą i pomidorami
Składniki:
2 bakłażany
1 ząbek czosnku
4 duże pomidory
150g twardej ricotty (lub sera feta)
garść świeżo posiekanej mięty
garść świeżo posiekanej bazylii
kilka igiełek świeżego rozmarynu
szczypta ostrej papryki
sól i pieprz
oliwa

Przygotowanie:
Siekamy drobno czosnek. Sparzamy pomidory, obieramy ze skórki, a następnie kroimy w kostkę.  Kruszymy ser. Wszystkie składniki (poza bakłażanem) dokładnie mieszamy w dużej misce i odkładamy na około 30 minut.  W tym czasie kroimy bakłażana w dość grube plastry, a następnie grillujemy na specjalnej patelni bądź w piekarniku nastawionym na opcję grill. Na górę nakładamy sałatkę pomidorową (wedle upodobań możemy zapiec wszystko przez 10 minut w piekarniku ale nie jest to konieczne).
Smacznego!

2 komentarze: