wtorek, 4 czerwca 2013

Kaszotto z zielonymi szparagami i szpinakiem



Kaszotto z zielonymi szparagami i szpinakiem
Składniki:
1 szklanka kaszy pęczak
1 pęczek zielonych szparagów
250g baby szpinaku
2 ząbki czosnku
250g pieczarek
1 dymka
pęczek świeżo posiekanej pietruszki
150g twardej ricotty
3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
szczypta ostrej papryki
sól i pieprz
kilka kropel sosu sojowego (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Gotujemy kaszę zgodnie z przepisem na opakowaniu.  Siekamy drobno dymkę oraz czosnek. Pieczarki kroimy w plasterki. Odcinamy zdrewniałe końce szparagów, a następnie gotujemy przez około 4 minuty (nie mogą być zbyt miękkie). Rozgrzewamy oliwę na patelni i podsmażamy czosnek. Następnie dodajemy pieczarki i szparagi. Po chwili wrzucamy kaszę oraz szpinak. Dolewamy trochę wody. Dusimy przez 10 minut.  Następnie dodajemy pietruszkę oraz dymkę. Doprawiamy sosem sojowym (jeżeli używamy), ostrą papryką, solą i pieprzem. Dorzucamy pokruszony ser. Dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze przez 5 minut. Ściągamy patelnię z ognia i delikatnie dodajemy jogurt naturalny (cały czas mieszając).
Smacznego!

3 komentarze:

  1. gdzie dostać takie piękne, zielone szparagi? *.*

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj. Wyróżniłam Twój Blog w konkursie Liebster Blog. Po więcej informacji zapraszam na Swojego Bloga lub bezpośrednio pod linkiem http://mkgotuje.blogspot.com/2013/06/nominacja-do-liebster-blog.html

    a jeśli chodzi o danie to rewelacji sama nazwa mnie zachwyciła

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak znajdę kaszę pęczak to spróbuję, szparagi już mam.

    OdpowiedzUsuń