Azjatycka sałatka z kurczakiem i orzechami ziemnymi
Składniki:
pół szklanki orzechów ziemnych
pierś kurczaka (obrana z błon i pokrojona w cienkie paseczki)
1 czerwona papryka (pokrojona w cieniutkie paseczki)
1 ogórek zielony (pokrojony w paseczki)
garść dowolnej sałaty
2 łodygi selera naciowego (pokrojone w plasterki)
1 biała cebula (drobno posiekana)
garść suszonych grzybów shiitake
5 łyżek sosu sojowego
3 łyżki octu ryżowego
1 łyżka oleju sezamowego
curry
sól i pieprz
Przygotowanie:
Pokrojonego kurczaka przyprawiamy curry, solą i pieprzem, a następnie smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem jednej łyżki sosu sojowego. Na suchej patelni prażymy orzeszki ziemne. W rondelku gotujemy suszone grzyby shiitake. W dużej misce łączymy wszystkie warzywa. Ugotowane grzyby kroimy w plasterki i dorzucamy do reszty składników. Powstały bulion przelewamy do miseczki. Odmierzamy około 1/4 szklanki. W małej miseczce łączymy trawę cytrynową, chilli, imbir, sos sojowy, ocet ryżowy, olej sezamowy oraz bulion. Dokładnie mieszamy i doprawiamy szczyptą curry. Powstałym dressingiem polewamy sałatkę, Dokładnie mieszamy. Na gotową sałatkę układamy plaserki smażonego kurczaka.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz