czwartek, 5 września 2013

Grillowany sandacz w marynacie miętowo-limonkowej


 Grillowany sandacz w marynacie miętowo-limonkowej
Składniki:
2 duże filety z sandacza (bądź innej białej ryby)
2 papryczki chili (drobno posiekane)
1 ząbek czosnku (drobno posiekany)
duży pęczek świeżo posiekanej mięty
świeżo wyciśnięty sok z 2 limonek
2 źdźbła trawy cytrynowej (drobno posiekane)
kawałek imbiru przeciśniętego przez praskę
1 por (drobno posiekany)
5 łyżek sosu sojowego
3łyżki sosu rybnego
2 łyżki octu ryżowego

Przygotowanie:
Rybę dokładnie myjemy zimną wodą, a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Filety obtaczamy w mięcie oraz porze. Układamy w dużej misce. W małej miseczce mieszamy chili, czosnek, imbir, trawę cytrynową, sos sojowy, sos rynby oraz ocet ryżowy. Powstałą marynatą zalewamy sandacza. Dokładnie mieszamy, przykrywamy folią spożywczą, a następnie odkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia grillujemy przez około 15 minut.
Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz