Chlebek bananowy z sezamem i orzechami
Składniki:
125g zwykłej mąki pszennej
140g mąki pełnoziarnistej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka podprażonych, a następnie posiekanych orzechów włoskich
125g brązowego cukru
20g rozpuszczonego masła
2 jajka
2 duże, bardzo dojrzałe banany
60ml mleka
lukier:
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
około 3 łyżki gorącej wody
czarny sezam
Przygotowanie:
W jednej misce łączymy wszystkie suche składniki. W drugiej ubijamy dokładnie jajka, a następnie dolewamy stopione masło oraz mleko. Dodajemy rozgniecione banany. Dokładnie mieszamy. Cały czas miksując łączymy ze sobą suche i mokre składniki. Powstałą masę przelewamy do podłużnej formy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 40 minut. Przed wyjęciem chlebka wbijamy drewniany patyczek i sprawdzamy czy ciasto jest upieczine. Wyjmujemy i studzimy.W tym czasie przygotowujemy lukier. W garnuszku bądź misce łączymy ze sobą cukier puder, wodę oraz sok z cytryny. Bardzo dokładnie mieszamy do momentu aż uzyskamy dość gęstą masę. Powstałym lukrem polewamy wierzch ciasta, a następnie posypujemy czarnym sezamem.
Smacznego!
Składniki:
125g zwykłej mąki pszennej
140g mąki pełnoziarnistej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka podprażonych, a następnie posiekanych orzechów włoskich
125g brązowego cukru
20g rozpuszczonego masła
2 jajka
2 duże, bardzo dojrzałe banany
60ml mleka
lukier:
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
około 3 łyżki gorącej wody
czarny sezam
Przygotowanie:
W jednej misce łączymy wszystkie suche składniki. W drugiej ubijamy dokładnie jajka, a następnie dolewamy stopione masło oraz mleko. Dodajemy rozgniecione banany. Dokładnie mieszamy. Cały czas miksując łączymy ze sobą suche i mokre składniki. Powstałą masę przelewamy do podłużnej formy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 40 minut. Przed wyjęciem chlebka wbijamy drewniany patyczek i sprawdzamy czy ciasto jest upieczine. Wyjmujemy i studzimy.W tym czasie przygotowujemy lukier. W garnuszku bądź misce łączymy ze sobą cukier puder, wodę oraz sok z cytryny. Bardzo dokładnie mieszamy do momentu aż uzyskamy dość gęstą masę. Powstałym lukrem polewamy wierzch ciasta, a następnie posypujemy czarnym sezamem.
Smacznego!
Mój ulubiony jest z dodatkiem czekolady, ale sezam musi też idealnie pasować.
OdpowiedzUsuńUwielbiam ten chlebek :)
OdpowiedzUsuńbanan i orzechy to duet idealny! podoba mi się też dodatek sezamu ;-)
OdpowiedzUsuńBardzo oryginalny dodatek sezamu, spróbowałabym :)
OdpowiedzUsuńProszę o umieszczenie bannerka do orzechowej akcji, jeśli chcesz w niej wziąć udział :)
OdpowiedzUsuńCudowny pomysł :) nigdy nie próbowałam takiego wypieku, ale chętnie w przyszłości zrobię :D
OdpowiedzUsuńlubię sezam, a jakoś nigdy go nie dodawałam. do nadrobienia!
OdpowiedzUsuń