Drożdżowe pierogi ze szpinakiem
Składniki:
ciasto
300g mąki
7g drożdży instant
pół szklanki letniego mleka
1 łyżeczka soli
nadzienie:
300g szpinaku
2 ząbki czosnku (drobno posiekane)
5 drobno posiekanych suszonych pomidorów
100g ricotty (bądź innego serka śmietankowego)
szczypta ostrej papryki
szczypta estragonu
sól i pieprz
Przygotowanie:
Z podanych składników wyrabiamy elastyczne ciasto. Przekładamy do miski i odkładamy w ciepłe miejace na około godzinę.
Przygotowujemy nadzienie. Na patelni podsmażamy czosnek, a następnie dodajemy szpinak oraz suszone pomidory. Smażymy do momentu aż wyparuje cała woda. Przekładamy szpinak na sitko i dokładnie odciskamy. W dużej misce mieszamy ricottę oraz wysuszony szpiank. Doprawiamy ostrą papryką, estragonem, solą i pieprzem. Rozwałkowujemy cienko ciasto i wycinamy kółka. Nakładamy po łyżeczce farszu i lepimy pierogi. Następnie układamy na blasze do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 20 minut.
Pierogi możemy podać z sosem pomidorowym bądź gęstym jogurtem naturalnym.
Smacznego!
Uwielbiam pierogi drożdżowe i szpinak też, więc bym chętnie przygarnęła kilka :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do wymianki mikołajkowej u mnie na blogu
Cudne pierożki!
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie! a jakie piękne, kształtne Ci wyszły! ;)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się, ze szpinakiem, mam na jego punkcie małą obsesję ostatnio i jem ze wszystkim.
OdpowiedzUsuńświetny pomysł ! zapisuję i robię :) chrupiące pierożki z pysznym wnętrzem :)
OdpowiedzUsuń