środa, 13 listopada 2013

Drożdżowe pierogi ze szpinakiem


 Drożdżowe pierogi ze szpinakiem
Składniki:
ciasto
300g mąki
7g drożdży instant
pół szklanki letniego mleka
1 łyżeczka soli

nadzienie:
300g szpinaku
2 ząbki czosnku (drobno posiekane)
5 drobno posiekanych suszonych pomidorów
100g ricotty (bądź innego serka śmietankowego)
szczypta ostrej papryki
szczypta estragonu
sól i pieprz

Przygotowanie:
Z podanych składników wyrabiamy elastyczne ciasto. Przekładamy do miski i odkładamy w ciepłe miejace na około godzinę.
Przygotowujemy nadzienie. Na patelni podsmażamy czosnek, a następnie dodajemy szpinak oraz suszone pomidory. Smażymy do momentu aż wyparuje cała woda. Przekładamy szpinak na sitko i dokładnie odciskamy. W dużej misce mieszamy ricottę oraz wysuszony szpiank. Doprawiamy ostrą papryką, estragonem, solą i pieprzem. Rozwałkowujemy cienko ciasto i wycinamy kółka. Nakładamy po łyżeczce farszu i lepimy pierogi. Następnie układamy na blasze do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 20 minut.
Pierogi możemy podać z sosem pomidorowym bądź gęstym jogurtem naturalnym.
Smacznego!


5 komentarzy:

  1. Uwielbiam pierogi drożdżowe i szpinak też, więc bym chętnie przygarnęła kilka :)
    Zapraszam do wymianki mikołajkowej u mnie na blogu

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie! a jakie piękne, kształtne Ci wyszły! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Podoba mi się, ze szpinakiem, mam na jego punkcie małą obsesję ostatnio i jem ze wszystkim.

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny pomysł ! zapisuję i robię :) chrupiące pierożki z pysznym wnętrzem :)

    OdpowiedzUsuń