poniedziałek, 18 listopada 2013

Kawowe magnumy


Kawowe magnumy
Składniki:
300g gęstego jogurtu naturalnego
50 ml mleka
1/3 szklanki cukru
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 łyżka kakao

polewa:
200g gorzkiej czekolady
wiórki kokosowe
posiekane pistacje

Przygotowanie:
W garnuszku cały czas mieszając podgrzewamy mleko, cukier, kawę oraz kakao. Gdy cukier całkowicie się rozpuści ściagamy z ognia, a następnie studzimy. Za pomocą blendera bądź miksera łączymy ze sobą jogurt naturalny oraz mleko. Powstałą masę przelewamy do specjalnych foremek i wstawiamy na noc do zamrażarki.
Następnego dnia rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, a następnie delikatnie studzimy. Gotowe lody obtaczamy w czekoladzie. Posypujemy wiórkami kokosowymi bądź pistacjami. Wkładamy ponownie do zamrażarki.
Smacznego!


4 komentarze: