piątek, 21 grudnia 2012

Konfitura pomarańczowa z imbirem

Konfitura pomarańczowa z imbirem
porcja na dwa słoiczki 200 ml

Składniki:
2 pomarańcze
pół cytryny
mały kwałek drobno pokrojonego korzenia imbiru
2,5 szklanki cukru
4 szklanki wody
2 łyżki cukru żelującego

Przygotowanie:
Sparzyć pomarańcze i cytrynę. Obrać owocę ze skórki, a miąższ drobno pokroić. Dodać do rondelka z grubym dnem (razem z sokiem) i imbirem. Usunąć ze skórek gorzką białą część, następnie pokroić i włożyć do reszty owoców. Zalać czterema szklankami wody i doprowadzić do wrzenia. Dodać cukier i cukier żelujący stale mieszając. Gotować na małym ogniu około 8 minut. Garnek odstawić na noc (w temperaturze pokojowej).
Następnego dnia najpierw zagotować, a następnie gotować bez pokrywki, na małym ogniu, co jakiś czas mieszając przez 3 godziny (aż uzykamy konsystencję konfitury). Słoiki wyparzyć. Przelać gorącą konfiturę, dobrze zakręcić i odwrócić do góry dnem.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz