PULPECIKI
składniki:
pół piersi indyka
2 łodygi trawy cytrynowej
2 ząbki czosnku
2 pory (tylko białe części)
jajko
dwie łyżki sezamu
5 łyżek płynnego, jasnego miodu
4 łyżki sosu rybnego
1 papryczka chili
sól i pieprz
Przygotowanie:
Oczyścić mięso z błon, a następnie zmielić. Wsadzić do dużej miski, posolić i popieprzyć.
Posiekać drobno białe części trawy cytrynowej, pory, chili oraz czosnek.
Dodać do mięsa wraz z sezamem. Następnie wlać miód, sos rybny oraz wbić jajko.
Dokładnie wyrobić i uformować malutkie pulpety. Usmażyć na odrobinie oleju bądź zgrillować. (uważać aby mięso się nie przesuszyło. Można dolać troszkę wody)
MAKARON UDON
dwie wiązki makaronu udon
200g grzybów shitake
łyżka sosu grzybowo-sojowego
łyżka octu ryżowego
4 łyżki jasnego sosu sojowego
łyżeczka sosu imbirowego z dodatkiem chili (opcjonalnie)
łyżka jasnego, płynnego miodu
100 ml wywaru grzybowego np z grzybów mun lub kostki
Przygotowanie:
Ugotować makaron zgodnie z przpisem na opakowaniu. Pokroić w cienkie plasterki grzyby shitake. Wlać do mieseczki sos sojowy, ocet ryżowy, sos imbirowy oraz sos sojowo-grzybowy. W rondelku bądź w woku rozgrzać łyżkę oleju (nejlepiej z orzeszków ziemnych) i wrzucić grzyby. Smażyć około 3 minuty. Następnie wlać powstały w miseczce sos, wywar grzybowy i łyżkę miodu. Chwilę gotować, aby miód dokładnie się rozpuścił, a sos zgęstniał. Na koniec dodać makaron i podsmażyć około minutę.
Podawać z ciepłymi pulpecikami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz