środa, 12 grudnia 2012

Zupa syczuańska


Zupa syczuańska:
porcja dla 6 osób
skłandiki:
4 suszone grzyby shitake
garść suszonych grzybów mun
45g makaronu soba
pół piersi z kurczaka
mały kawałek startego korzenia imbiru
80 ml wody
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 roztrzepane jajko
3 łyżki jasnego sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego
2 pory
pieprz i sól
szczypta ostrej papryki
litr wywaru z kurczaka 
(można zastąpić bulionem powastałym po ugotowaniu grzybów) 




























Przygotowanie:
Ugotować grzyby zgodnie z przepisem na opakowaniu. 
Następnie odsączyć i posiekać. 
Ugotować makaron. 
Kurczaka pokroić w cienkie plasterki, przyprawić ostrą papryką i usmażyć. 
Pokroić w plasterki por i zetrzeć imbir. 
W dużym garnku podgrzać wywar i doprowadzić do wrzenia. 
Dodać kurczka, imbir oraz por. 
Zmniejszyć ogień i wolno gotować.
 W miseczce rozrobić mąkę kukurydzianą z wodą na gładką pastę.
 Dodać do zupy i mieszać aż zrobi sie przejrzysta. 
Następnie cienką stróżką, stale mieszając wlać jajko. 
Zdjąć garnek z ognia i dodać ocet ryżowy, sos sojowy i makaron. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz