Zupa syczuańska: porcja dla 6 osób skłandiki: 4 suszone grzyby shitake garść suszonych grzybów mun 45g makaronu soba pół piersi z kurczaka mały kawałek startego korzenia imbiru 80 ml wody 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 roztrzepane jajko 3 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego 2 pory pieprz i sól szczypta ostrej papryki litr wywaru z kurczaka
(można zastąpić bulionem powastałym po ugotowaniu grzybów)
Przygotowanie:
Ugotować grzyby zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Następnie odsączyć i posiekać.
Ugotować makaron.
Kurczaka pokroić w cienkie plasterki, przyprawić ostrą papryką i usmażyć.
Pokroić w plasterki por i zetrzeć imbir.
W dużym garnku podgrzać wywar i doprowadzić do wrzenia.
Dodać kurczka, imbir oraz por.
Zmniejszyć ogień i wolno gotować.
W miseczce rozrobić mąkę kukurydzianą z wodą na gładką pastę.
Dodać do zupy i mieszać aż zrobi sie przejrzysta.
Następnie cienką stróżką, stale mieszając wlać jajko.
Zdjąć garnek z ognia i dodać ocet ryżowy, sos sojowy i makaron.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz