Stollen (tradycyjne niemieckie ciasto świąteczne z marcepanem i bakaliami)
Składniki:
200g bakalii (można kupić gotową mieszankę bakaliową)
2 łyżki rumu
5 łyżek soku z pomarańczy (świeżeo wyciśniętego)
250g mąki pszennej
1,5 łyżeczki suchych drożdży
40 g cukru
80ml mleka (w temperaturze pokojowej)
40g masła
1 jajko
łyżeczka mielonego kardamonu, cynamonu i esencji waniliowej bądź rumowej
cukier puder
masa marcepanowa*
*możemy wykonać ją sami (ponieważ jest żadko dostępna w sklepach)
składniki:
250g sparzonych migdałów
300g cukru pudru
1 białko jaja
Przygotowanie masy:
Wsadzić migdały do miksera i mielić przez około 2 minuty. Następnie dodać cukier puder i miksować aż masa będzie ziarnista i ciepła. Dodać białko i zmiksować na delikatny, jednolity marcepan.
Wsadzić na noc do plastikowej torebki.
Przygotowanie: (stollen)
Wymieszać w misce bakalie, rum i sok pomarańczowy. Odstawić na noc, aby mieszanka zmiękła. Następnego dnia wsypać do miski mąkę, drożdże, kardamon, cynamon i esencję. Wymieszać. Dodać mleko, cukier, jajko i miękkie masło. Wyrobić ciasto (powinno być elastyczne). Wsadzić do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny (aby urosło). Po tym czasie wyłożyć ciasto na blat i rozwałkować na podłużny placek. Delikatnie wgnieść bakalie, aby dobrze połączyły się z ciastem. Z marcepanu uformować rulon długości, szerokości placka. Położyć rulon na środku i złożyć ciastoo na pół (dobrze zlepiając brzegi, ugniatając marcepan). Przykryć ściereczką i odstawić na kolejne dwie godziny, aby ciasto zdecydowanie urosło. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Piec 30 minut. Po wyjęciu i wystudzeniu posypać obficie cukrem pudrem.
Smacznego!
wszystko pyszne <3
OdpowiedzUsuńA gdzie banerek akcji Wigilia?
OdpowiedzUsuń