poniedziałek, 11 listopada 2013

Soczewica z batatem, pistacjami i granatem

Soczewica z batatem, pistacjami i granatem
Składniki:
1 szklanka zielonej soczewicy (możemy również użyć razowego kus kusu)
1 obrany granat
pół szklanki podprażonych pistacji
1 batat
1 mała, biała cebula (drobno posiekana)
świeżo posiekana pietruszka
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
świeżo wyciśniety sok z cytryny
oliwa
szczypta ostrej papryki
szcypta curry

 



















Przygotowanie:
Batata obieramy i kroimy w kostkę. Rozgrzewamy piekarnik (z opcją grill). Pokrojonego słodkiego ziemniaka układamy w naczyniu żaroodpornym. Polewamy sosem sojowym. Przyprawiamy ostrą papryką i curry. Wkładamy do piekarnika na około 20 minut (do momentu aż będzie miękki).
Soczewicę bądź kus kus gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę. W dużej misce łączymy ugotowaną soczewicę, podsmażoną cebulę, posiekane pistacje, granat, świeżo posiekaną pietruszkę oraz upieczonego batata. Doprawiamy solą, pieprzem. Polewamy łyżką oliwy oraz sokiem z cytryny. Dodajemy gęsty jogurt naturalny. Dokładnie mieszamy.
Smacznego!







1 komentarz: