środa, 26 grudnia 2012

Czarny makaron z ośmiorniczkami i krewetkam


(4 porcje)
Składniki:
250g czarnego makaronu (barwionego sepią)
15 krewetek
15 ośmiorniczek
1 cebula
3 pomidory
2 ząbki czosnku
1 cukinia
1 puszka pomidorów
garść świeżej bazylii i oregano
oliwa
sól i pieprz

Przygotowanie:
Rozmrozić krewetki i ośmiorniczki (jeżeli używamy mrożonych). 
Ugotować makaron (zahartować zimną wodą aby nie był zbyt miękki). 
Obrać krewetki, a ośmiorniczki przeciąć na mniejsze kawałki. 
Pokroić pomidory oraz cukinie w kosteczkę. 
Posiekać drobno czosnek i cebulę. 
Rozgrzać oliwę na patelni. 
Najpierw dodać czosnek, cebulę, cukinię i owoce morza.
 Smażyć około 5 minut.
 Następnie dorzucić pomidory, bazylię i oregano oraz pół puszki przecieru. 
Doprawić papryką, solą i pieprzem. 
Dusić 15 minut (pod przykrywką). 
Ściągnąć patelnię z palnika i dodać ugotowany makaron. Dokładnie zamieszać.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. karas jestes juz z radkiem?
    szczescia dziubaski

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowicie wygląda i bardzo egzotycznie, musiało smakować wyśmienicie;)

    OdpowiedzUsuń