czwartek, 14 lutego 2013

Tartaletki!







Dzisiaj przepis na proste tartaletki, na cieście pate brisee. Nadaje się ono idealnie do słodkich i słonych tart. Ciasto zawiera dwa razy więcej mąki niż masła przez co jest  maślane ale lżejsze od ciasta pate sablee. Tartletki wypełniłam dwoma różnymi nadzieniami. Pierwsze to cukiniowo-miętowe z serem ricotta, a drugie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami.;)

Składniki na ciasto:
porcja około 300 g
200g mąki pszennej
łyżeczka soli
100g masła
1 ubite jajko
2 łyżki zimnej wody

Przygotowanie:
Mąkę i sól wsypujemy do miski, a następnie dodajemy pokrojone w kawałki masło. Ucieramy mikserem aż do uzyskania struktury kaszy. W miseczce ubijamy jajko, a następnie dodajemy do mąki i masła. Wlewamy dwie łyżki wody. Ucieramy do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski. Wykładamy na oprószony mąką blat i zagniatamy ręcznie przez około 5 minut. Formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Po upływie pół godziny, nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm i przekładamy do foremek na tartaletki. Nakłuwamy ciasto widelcem i chłodzimy przez 15 minut. Następnie wykładamy papierem do pieczenia i ceramicznymi fasolkami. Pieczemy przez 15 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 160, ściągamy papier z fasolkami i dopiekamy jeszcze przez 5 minut.

Tartaletki z nadzieniem cukiniowo-miętowym
Składniki:
1,5 cukinii startej na tarce o dużych oczkach
1 ząbek czosnku (posiekany)
duża garść świeżej mięty (posiekanej)
pół szklanki pokruszonej, twardej ricotty
sól i pieprz

Przygotowanie:
Podsmażamy na patelni startą cukinię i czosnek. Dodajemy miętę i przyprawiamy solą oraz pieprzem (smażymy tak długo aż wyparuje cała woda). Dodajemy ser i dokładnie mieszamy. Przekładamy do  foremek z upieczonym ciastem i wkładamy do piekarnika na około 15 minut.

Tartaletki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami:
Składniki:
250g szpinaku
5 suszonych pomidorów (drobno posiekanych)
2 ząbki czosnku (drobno posiekane)
pół szklanki pokruszonej, twardej ricotty
garść bazylii
sól i pieprz
szczypta ostrej papryki

Przygotowanie:
Dokładnie płuczemy szpinak. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy czosnek. Dodajemy szpinak oraz suszone pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą ostrej papryki i bazylią. Smażymy tak długo aż na patelni nie będzie wody. Ściągamy z palnika i dodajemy pokruszony ser. Dokładnie mieszamy. Przekładamy do foremek z upieczonym ciastem, a następnie zapiekamy w piekarniku przez 15 minut
Smacznego!


3 komentarze:

  1. kocham kocham kocham! w każdej postaci

    OdpowiedzUsuń
  2. Ubóstwiam przeróżne tarty i tartaletki!
    A i ich przygotowanie jest całkiem przyjemne.. ;)

    Ładne zdjęcia i fajne nadzienia. Ciekawa jestem połączenia cukinii i mięty!
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń