niedziela, 24 lutego 2013

Sorbet ananasowy z wiórkami kokosowymi





Sorbet ananasowy z wiórkami kokosowymi
Składniki:
1 duży ananas
pół szklanki cukru (ja użyłam mniej bo ananas był dojrzały i bardzo słodki)
180ml wody
sok z jednej limonki
10 łyżek wiórków kokosowych

Przygotowanie:
Ananasa dokładnie obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do blendera i miksujemy. Dodajemy sok z cytryny i dokładnie mieszamy. W garnuszku na małym ogniu podgrzewamy wodę z cukrem. Cały czas mieszamy aż kryształki całkowicie się rozpuszczą. Ściągamy z ognia i studzimy. Mieszamy z puree ananasowym i wsypujemy wiórki kokosowe. Przelewamy do pojemnika i chłodzimy. Po około 2 godzinach wkładamy do maszynki do lodów i postępujemy z zaleceniami producenta. Jeżeli mrozimy sorbet standardowo pamiętamy, aby co jakiś czas zmiksować go ręcznym blenderem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz