piątek, 4 stycznia 2013

Tagiatelle z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami


Dzisiaj propozycja na łatwy i szybki obiad. Makaron to zdecydowanie najlepsze rozwiązanie, gdy mamy mało czasu, pomiędzy natłokiem codziennych spraw. Możemy go podawać na wiele sposobów. Dla mnie najlepszym sposobem jest połączenie makaronu i szpinaku. Po drugie jest to świetna kombinacja  na długie zimowe dni, kiedy szukamy potraw sycących ale także smacznych.

Tagiatelle z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami
porcja dla 4 osób

Składniki:
pół piersi z kurczaka
300g makaronu tagiatelle
250g szpinaku
2 ząbki czosnku
10 suszonych pomidorów
garść rucoli
6 pomidorków koktajlowych
pół papryczki chilli
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
100g sera ricotta
garść parmezanu
pieprz i sól
oliwa

Przygotowanie:
Dokładnie płuczemy szpinak, aby pozbyć się piasku. Gotujemy makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Kroimy pierś z kurczaka w cieniutkie paseczki i podsmażamy na oliwie z dodatkiem pieprzu i soli. Odkładamy do miseczki. Przekrajamy pomidorki koktajlowe na pół, a parmezan kroimy w cieniutkie plasterki. Odstawiamy.Siekamy drobno czosnek, suszone pomidory i papryczkę chilli, a następnie podsmażamy z umytym szpinakiem. Dusimy ok 10 minut na patelni pod przykrywką. Po tym czasie dodajemy pierś z kurczaka. Doprawiamy solą i pieprzem. Wrzucamy rucolę i pokruszony ser ricotta. Następnie dodajemy makaron, rucole, pomidorki koktajlowe i parmezan. Dokładnie mieszamy. Ściągamy patelnię z ognia i dodajemy dwie łyżki jogurtu.
Smacznego!


1 komentarz:

  1. powiem jedno - zgłodniałam
    pozdrawiam ciepło,
    szana!

    OdpowiedzUsuń