niedziela, 3 marca 2013

Ravioli!


 Składniki na ciasto makaronowe:
2,5 szklanki mąki
4 jajka

Przygotowanie:
Dokładanie ubijamy jajka. Następnie przesiewamy mąkę na stolnicę i formujemy z niej kopczyk. W jego środku wykonujemy wgłębienie. Powoli wlewamy roztrzepane jajka. Stopniowo, delikatnie wgniatamy masę jajeczną w mąkę. Gdy cała masa zostanie wchłonięta, zagniatamy kulę. Ugniatamy przez około 15 minut aż ciasto będzie gładkie i jedwabiste. Ponownie formujemy kulę i odstawiamy na 30 minut.

Składniki na farsz:
500g twardej ricotty
2 buraki
1 mała posiekana cebula
1 posiekany ząbek czosnku
sól i pieprz

Przygotowanie:
Gotujemy buraki, a następnie ścieramy na grubej tarce. W misce kruszymy ricottę, a następnie łączymy z buraczkami, cebulą i czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto wałkujemy jak najcieniej (najlepiej przy pomocy specjalnej maszynki). Szklanką wykrawamy kółka, na środek kładziemy farsz (nie za dużo, aby pierożki dobrze się zlepiły) i dokładnie zlepiamy boki. Gotujemy w gorącej wodzie około 8 minut. Podajemy z jogurtem naturalnym bądź masłem.
Smacznego!

3 komentarze:

  1. Uwielbiam kuchnie włoską, u mnie też dziś ravioli, bardzo fajny przepis, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń