Wioooooooosno przyjdź!!!
Składniki:
Na kruche ciasto:
200g mąki
łyżeczka soli
100g masła (pokrojonego w małe kawałeczki)
1 ubite jajko
1 łyżeczka soku z cytryny
1-2 łyżki zimnej wody
Wykonanie:
Mieszamy na stolnicy mąkę, sól i masło, a następnie zagniatamy do czasu aż otrzymamy strukturę kaszy. Dodajemy ubite jajko, sok z cytryny oraz dwie łyżki zimnej wody. Wyrabiamy przez 10 minut (ciasto ma być plastyczne). Zawijamy w folię aluminiową i chłodzimy przez minimum 30 minut. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Gdy ciasto jest juz wystarczająco schłodzone, wykładamy nim formę do pieczenia tarty. Przykrywamy papierem do pieczenia oraz obciążnikami (możemy użyć zwykłej fasoli). Pieczemy przez 15 minut, a następnie ściągamy papier i dopiekamy przez 5 minut. Studzimy.
Składniki na nadzienie:
168g sera koziego
100g jogurtu greckiego
50g kremowego serka (ja użyłam twarożek domowy z piątnicy)
duża garść świeżo posiekanej mięty
duża garść świeżo posiekanej bazylii
190g świeżego bądź odsączonego z puszki groszku
garść kiełków (najlepiej lucerny)
sól i pieprz
szczypta ostej papryki
szczypta majeranku
Przygotowanie:
W dużej misce mieszamy dokładnie ser kozi, twarożek oraz jogurt. Następnie dodajemy zioła i doprawiamy. Jeszcze raz bardzo dokładnie mieszamy (masa ma być gęsta ale zwarta). Rozkładamy nadzienie na wcześniej upieczonym spodzie. Na górę kładziemy kiełki, a następnie groszek. Posypujemy świeżymi ziołami. Doprawiamy. Przed podaniem najlepiej schłodzić tartę przez 30 minut, żeby nadzienie było bardziej zwarte.
Smacznego!
Dziękuję za dodanie przepisu do akcji. Proszę o dodanie banerka.
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale, z całą pewnością też tak smakuje! Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuń