Makaron to chyba najszybsza opcja obiadu. Nawet gdy lodówka świeci pustkami zawsze znajdzie się choć jeden składnik do przyrządzenia sosu. Może to być śmietana, ser, wszelkiego rodzaju warzywa bądż po prostu masło... Dzisiejsze danie to właśnie "przegląd resztek lodówki". Zawsze gdzieś na samym dole znajduje kilka (nie zawsze przepięknych) warzywek i paczkę sera. Oczywiście zamiast popularnie zwanych świderek możemy użyć każdego innego rodzaju makaronu, tak samo dobór warzyw jest całkowicie dowolny. W lecie, w trakcie upałów, gdy nie mamy ochoty na nic ciepłego przepis można zmodyfikować, tworząc pyszną sałatkę makaronową.;)
Fusilli z grillowanymi warzywami i serem feta
Składniki:
300 g razowego makaronu fusilli
1 czerwona papryka
1 cukinia (pokrojona w plasterki)
1 bakłażan (pokrojony w plasterki)
1 ugotowany brokuł
10 pomidorków koktajlowych
2 ząbki czosnku (posiekane)
pół białej cebuli (drobno pokrojonej)
250g sera feta (bądź twardej, solonej ricotty)
15 czarnych oliwek
15 zielonych oliwek
garść kaparów z solanki
sól i pieprz
świeża bazylia
oliwa
Przygotowanie:
Gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Grillujemy w piekarniku bądź specjalnym urządzeniu paprykę, bakłażana, cukinię oraz pomidorki. W tym czasie kroimy w kostkę ser, a brokuła dzielimy na mniejsze kawałki. Gdy warzywa są już gotowe ściągamy skórkę z papryki i bakłażana. Jeżeli chcemy możemy pokroic je w mniejsze kawałki ale nie polecam. Rozgrzewamy na patelni oliwę i podsmażamy najpierw czosnek i cebulę, a następnie resztę warzyw (poza pomidorkami). Dorzucamy makaron i dokładnie mieszamy. Dodajemy ser, oliwki, kapary i pomidorki koktajlowe, doprawiamy solą pieprzem oraz bazylią. Skrapiamy oliwą i podajemy. Smacznego!
Fusilli z grillowanymi warzywami i serem feta
Składniki:
300 g razowego makaronu fusilli
1 czerwona papryka
1 cukinia (pokrojona w plasterki)
1 bakłażan (pokrojony w plasterki)
1 ugotowany brokuł
10 pomidorków koktajlowych
2 ząbki czosnku (posiekane)
pół białej cebuli (drobno pokrojonej)
250g sera feta (bądź twardej, solonej ricotty)
15 czarnych oliwek
15 zielonych oliwek
garść kaparów z solanki
sól i pieprz
świeża bazylia
oliwa
Przygotowanie:
Gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Grillujemy w piekarniku bądź specjalnym urządzeniu paprykę, bakłażana, cukinię oraz pomidorki. W tym czasie kroimy w kostkę ser, a brokuła dzielimy na mniejsze kawałki. Gdy warzywa są już gotowe ściągamy skórkę z papryki i bakłażana. Jeżeli chcemy możemy pokroic je w mniejsze kawałki ale nie polecam. Rozgrzewamy na patelni oliwę i podsmażamy najpierw czosnek i cebulę, a następnie resztę warzyw (poza pomidorkami). Dorzucamy makaron i dokładnie mieszamy. Dodajemy ser, oliwki, kapary i pomidorki koktajlowe, doprawiamy solą pieprzem oraz bazylią. Skrapiamy oliwą i podajemy. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz