piątek, 29 marca 2013

Mazurek!


Jako że mamy święta Wielkanocne (choć na dworze raczej Boże Narodzenie) pora na mazurka! Od dzieciństwa to jedno z moich ulubionych ciast. Uwielbiam połączenie kruchego spodu z gęstym, czekoladowym nadzieniem. W tym roku wybrałam białą czekoladę i migdały. Świetnie nadaje się tu także suszona żurawina, której niestety zabrakło mi po ostatnim pieczeniu cynamonowych bułeczek. Przeglądając inne blogi kuliarne natknęłam się na nadzienie z dodatkiem jogurtu naturalnego. Spróbowałam i wyszło genialnie! A tak poza tym życzę wszystkim Wesołych Świąt!!!!! (choć planujemy na jutro jeszcze jeden świąteczny pościk;p)

Mazurek z białą czekoladą i migdałami
(inspiracja mojewypieki)

Składniki na kruchy spód:
170g mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
95g cukru pudru
100g masła
1 żółtko
1 łyżka zimnej wody

Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta łączymy i wyrabiamy elastyczne ciasto, zawijamy w folię i schładzamy przez minimum 30 minut.
Okrągła formę (o średnicy 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Chłodne ciasto dzielimy na dwie części (2/3 i 1/3). Większą częścią równomiernie wykładamy spód formy. Z mniejszej formujemy wałeczki. Jednym z nich ozdabiamy brzeg ciasta. Z kolejnych tworzymy poziome paseczki. Nakłuwamy spód ciasta widelcem. Pieczemy przez 25 minut aż ciasto będzie rumiane. Studzimy.

Składniki na nadzienie:
160g białej czekolady
5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego lub jogurtu greckiego (wcześniej musimy go odcedzić, aby pozbyć się całej wody)
płatki migdałowe (do dekoracji)
suszona żurawina (opcjonalnie ale polecam!!)

Przygotowanie:
Rozpuszczamy biała czekoladę w kąpieli wodnej, a następnie lekko studzimy. Dodajemy jogurt naturalny i bardzo dokładnie mieszamy. Powstałym nadzieniem wykładamy przerwy pomiędzy wałeczkami. Górę ozdabiamy suszoną żurawiną (jeżeli używamy) i płatkami migdałowymi. Odstawiamy w chłodne miejsce.
                                                                                                                                                 Smacznego!






2 komentarze:

  1. Piękny mazurek :) Super dodatek białej czekolady i żurawiny, dzięki za pyszny wpis do mojej akcji na durszlaku :) Wesołego Alleluja!

    OdpowiedzUsuń