czwartek, 7 marca 2013

Papryki faszerowane jęczmieniem



Wiosna!!! Pisząc dzisiejszego posta za oknem świeci (chyba pierwszy raz od dwóch tygodni;/)-słońce! Niestety to chyba nie wystarczy, aby na półkach sklepowych pojawiły się wyczekiwane, pierwsze warzywa....  No trudno. W każdym razie zadowolona pierwszymi przebłyskami wiosny zachęcam do spróbowania faszerowanych papryczek, a ja tymczasem mykam na prawko;p

Papryki faszerowane jęczmieniem
Porcja dla około 4 osób
Składniki:
8 papryk (ja użyłam podłużnych)
1 szklanka jęczmienia (jeżeli nie mamy możemy użyć trochę grubszej kaszy pęczak)
1 duża cebula pokrojona w kostkę
3 ząbki czosnku (posiekane)
połowa czerwonej papryki (pokrojona w kostkę)
10 pieczarek (pokrojonych w kostkę)
pół szklanki pomidorów z puszki
kilka listków świeżego rozmarynu
szczypta ostrej papryki
szczypta słodkiej papryki
sól i pieprz

Przygotowanie:
Gotujemy jęczmień (bądź kaszę pęczak) zgodnie z przepisem na opakowaniu. W tym czasie siekamy wszystkie warzywa, a następnie odcinamy wierzch papryk (tak aby można było wsadzić do nich farsz). Rozgrzewamy oliwę na patelni (koniecznie z przykrywką!) i podsmażamy czosnek i cebulę. Dodajemy resztę warzyw i smażymy jakieś 5 minut. Dorzucamy ugotowany jęczmień, pomidory z puszki. Doprawiamy. Przykrywamy  i dusimy przez 15 minut. Ściągamy pokrywkę, a następnie smażymy do czasu aż zniknie cały płyn. Za pomocą łyżeczki faszerujemy papryki i wkładamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika. Pieczemy przez około 20 minut (papryka musi być miękka)
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz