Składniki na ciasto makaronowe:
2,5 szklanki mąki
4 jajka
Przygotowanie:
Dokładanie ubijamy jajka. Następnie przesiewamy mąkę na stolnicę i formujemy z niej kopczyk. W jego środku wykonujemy wgłębienie. Powoli wlewamy roztrzepane jajka. Stopniowo, delikatnie wgniatamy masę jajeczną w mąkę. Gdy cała masa zostanie wchłonięta, zagniatamy kulę. Ugniatamy przez około 15 minut aż ciasto będzie gładkie i jedwabiste. Ponownie formujemy kulę i odstawiamy na 30 minut.
Składniki na farsz:
500g twardej ricotty
2 buraki
1 mała posiekana cebula
1 posiekany ząbek czosnku
sól i pieprz
Przygotowanie:
Gotujemy buraki, a następnie ścieramy na grubej tarce. W misce kruszymy ricottę, a następnie łączymy z buraczkami, cebulą i czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto wałkujemy jak najcieniej (najlepiej przy pomocy specjalnej maszynki). Szklanką wykrawamy kółka, na środek kładziemy farsz (nie za dużo, aby pierożki dobrze się zlepiły) i dokładnie zlepiamy boki. Gotujemy w gorącej wodzie około 8 minut. Podajemy z jogurtem naturalnym bądź masłem.
Smacznego!
cudo :) wspaniałe zdjęcia
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kuchnie włoską, u mnie też dziś ravioli, bardzo fajny przepis, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńJak to dobrze smakuje!
OdpowiedzUsuń