Zdecydowanie rzadziej od dań na blogu pojawiają się wypieki i desery, a to dlatego, że często ich przygotowanie wymaga więcej czasu. Postanowiłam to zmienić, więc w najbliższym czasie oczekujcie kilku słodyczy....
Cupcakes z masłem orzechowym i kremem czekoladowym
z przepisu wychodzi około 12 małych babeczek
Składniki:
150g mąki pszennej
2 jajka
50g zwykłego masła
70g masła orzechowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
110 ml mleka
pół szklanki cukru
5 łyżek kakao
Za pomącą miksera ucieramy masło na puszystą masę. Dodajemy cukier i dalej ucieramy. Wbijamy jajka i miksujemy, aby składniki połączyły się. Do drugiej miski przesiewamy mąkę, proszek i kakao. Suche składniki dodajemy do masy maślanej, dolewamy mleko i mieszamy szpatułką. Rozlewamy ciasto do specjalnych foremek na muffinki (najlepiej silikonowych). Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 20-25 minut.
Składniki na krem czekoladowy:
250 ml śmietany 30%
250g czekolady (najlepiej gorzkiej)
W garnuszku podgrzewamy śmietanę (prawie do wrzenia). Ściągamy z palnika i dodajemy pokruszoną czekoladę. Bardzo dokładnie mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia . Odstawiamy w chłodne miejsce aż czekolada będzie na tyle gęsta, żeby można ją było wyciskać przez rękaw cukierniczy.
Smacznego!
ale piękne, czekoladowe muffinki :)))
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i życze kolejnych cudnych inspiracji :)))
Olinka- Smakowy Raj
Mmmm wyglądają pięknie ! Aż ślinka leci !
OdpowiedzUsuń