piątek, 18 stycznia 2013

Ciasto gruszkowo-imbirowe


Dzisiaj propozycja na lekkie, biszkoptowe ciasto gruszkowo-imbirowe. Dzięki zawartości imbiru świetnie nadaje się na zimę, poza tym gruszki to praktycznie jedyne zjadliwe owoce jakie możemy dostać aktualnie w sklepie. Jest to idealny pomysł na dłuuuugie weekendowe śniadanie bądź lekki podwieczorek. Ciasto możemy również upiec w postaci muffinek (wtedy skracamy czas pieczenia).

Ciasto gruszkowo-imbirowe

Składniki:
4 gruszki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka imbiru w proszku
1 łyżeczka przyprawy do piernika
145g mąki orkiszowej
150g błyskawicznych płatków owsianych
białko z 4 jaj
125ml jogurtu naturalnego
240g miodu
1 łyżka brązowego cukru
papier do pieczenia

 

Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Formę (keksówkę) wykładamy papierem do pieczenia. W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki.. Ubijamy białka. W drugiej misce dokładnie łączymy płynne składniki. Trzy gruszki obieramy i kroimy w drobną kostkę, natomiast czwartą kroimy w plasterki. Łączymy zawartość obu misek (wlewając składniki suche do mokrych). Dodajemy pokrojone owoce oraz białka i delikatnie mieszamy. Wlewamy ciasto do formy. Na górze układamy plasterki gruszki i posypujemy brązowym cukrem. Wstawiamy do piekarnika na około godzinę i pieczemy do tak zwanego suchego patyczka (czas pieczenia może się różnić w zależności od wysokości formy).
Smacznego!
Przepis zaczerpnięty od Sophie Dahl;)

1 komentarz:

  1. Och i ach! :) Oby nam łikend lekkim był jak to ciacho :D

    OdpowiedzUsuń