środa, 16 stycznia 2013

Warzywna lasagna



Składniki:
6 płatów makaronu do lasagne
1 cukinia
1 bakłażan
1 bulwa kopru włoskiego
1 czerwona papryka
3 ząbki czosnku
pół białej cebuli
250g szpinaku
1 puszka pomidorów
duuuuuuuuuużo świeżej bazylii
sól i pieprz
ser (biały bądź mozzarella)
parmezan


Przygotowanie:
Gotujemy koper włoski przez około 10 minut. Następnie kroimy w piórka.  Grillujemy w piekarniku bakłażana, cukinię i paprykę, a następnie kroimy w plasterki. Blanszujemy szpinak. Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dodajemy pomidory i bazylię. Doparwiamy solą oraz pieprzem i dusimy pod przykryciem około 10 minut. Gotujemy płaty makaronu. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. W żaroodpornym naczyniu na samym dole układamy 3 płaty makaronu, a następnie warstwami warzywa. Pomiędzy kolejnymi warstwami warzyw kładziemy ser oraz po kilka łyżek sosu pomidorowego. Na samej górze kładziemy ostatnie 3 płaty makaronu, polewamy sosem pomidorowym oraz posypujemy startym parmezanem. Wstawiamy do piekarnika na około 15 minut.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz