wtorek, 29 stycznia 2013

Grissini


Dzisiaj propozycja na karnawałową przekąskę. Jeżeli ktoś był we Włoszech to świetnie zna długie chlebowe paluchy zwane grissini. Zazwyczaj podawane do szklanki wina bądź jako zakąska przed posiłkiem. Ja wykonałam trzy różne wersje smakowe, które łatwo można wykonać w domu. Na samym początku musimy zrobić podstawowe ciasto na foccacie, a dopiero później zaraz przed samym pieczeniem dzielimy ciasto na trzy równe części i dodajemy odpowiednie dodatki

Foccacia
Składniki:
30g świeżych drożdży bądź 14g suchych
1 łyżeczka cukru
300 ml ciepłej wody
500g mąki pszennej (bądź chlebowej)
1 łyżeczka soli
5 łyżek oliwy

Przygotowanie:

Jeżeli używamy świeżych drożdży najpierw musimy zrobić zaczyn. Wsypujemy do miski kilka łyżek mąki oraz łyżkę cukru. Na górę kruszymy drożdże i zalewamy ciepłą wodą (tylko tyle aby zakryć drożdże). Odstawiamy na 20 minut aż zaczyn ruszy (spieni się). W tym czasie przesiewamy mąkę i sól. Po upływie 20 minut mieszamy zaczyn z mąką. Dolewamy oliwę oraz pozostałą wodę. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto przez około 10 minut, w razie potrzeby dodajemy mąki bądź wody (najlepiej zrobić to w robocie kuchennym przy pomocy specjalnego haka do ciasta drożdżowego). Następnie wkładamy ciasto do dużej nasmarowanej oliwą miski, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce aż do podwojenia objętości (około 2 godziny).

Grissini z parmezanem i ostrą papryką
pół szklanki startego parmezanu
kilka łyżeczek ostrej papryki (w zależności jak ostry smak chcemy uzyskać)

Grissini z czosnkiem i świeżymi ziołami
2 ząbki bardzo drobno pokrojonego czosnku
dwie garście świeżo posiekanych ziół (bazylia, rozmaryn, oregano)

Grissini z cebulą
jedna duża biała cebula posiekana i przysmażona z dodatkiem ostrej papryki

Wyrośnięte ciasto układamy na blat i chwilę ugniatamy. Dzielimy na trzy równe części. Do każdej dodajemy inne dodatki i  wyrabiamy, żeby wszystko dokładnie się połączyło. Odrywamy kawałki wielkości jajka i formujemy długie podłużne paluchy (szerokości małego palca). Na sam koniec posypujemy mąką. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 5 minut w temperaturze 250 stopni.

Paluchy możemy podawać z masłem, żółtym serem, oliwą bądź czarnymi oliwkami. Jest to świetna przekąska do wina lub piwka.;p
Smacznego!

2 komentarze:

  1. pychotki :))) fajne są takie przekąski do winka i sera :))))
    Pozdrawiam i życze kolejnych pięknych inspiracji :)))
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń