czwartek, 10 stycznia 2013

Makaron z pesto kalafiorowym i orzechami laskowymii


Jako dziecko szczerze nienawidziłam kalafiora, kojarzył mi się tylko i wyłącznie z ohydną zupą , która należała do stałego repertuaru przedszkolnych obiadków. Jednym słowem yumss. Zapewne wiele osób ma podobne wspomnienia.. dlatego właśnie chciałam je obalić. Postanowiłam połączyć go z serem feta, aby pozbyć się mdłego smaku. Sami ocenicie czy kalafior zasługuje na kolejną, unowocześnioną szansę!


Makaron z pesto kalafiorowym i orzechami laskowymi
porcja dla 4 osób
250g pełnoziarnistego makaronu (penne)
1 kalafior
50g pokruszonego sera feta
2 ząbki czosnku
dwie garście orzechów laskowych (łuskanych)
pieprz i sól
szczypta ostrej papryki
oliwa

Przygotowanie:
Kalafior gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, a następnie mielimy w blenderze. Orzechy laskowe prażymy na patelni i odkładamy do miseczki. Kroimy drobno czosnek. Gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na patelnię wlewamy trochę oliwy i podsmażamy czosnek następnie dodajemy pesto z kalafiora, fetę oraz orzechy przyprawiamy papryką,solą, piprzem i dusimy około 10 minut. Dodajmy makaron i dokładnie mieszamy
Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz