czwartek, 31 stycznia 2013

Lody o smaku Amaretto na serku mascarpone

Nie ma na świecie nic smaczniejszego niż lody! Idealne na każdą porę roku. Jako, że moi rodzice to urodzeni fanatycy Włoch co roku nawet po kilka razy mam okazję pochłaniać najlepsze lody i sorbety na globie. Moje ulubione smaki to cassata siciliana i melon. Te pierwsze przypominają smakiem tradycyjny sycylijski tort. Są bardzo słodkie z dodatkiem kandyzowanych owoców i orzechów. Niestety bardzo trudno jest je podrobić w warunkach domowych. Od około miesiąca (bo od tego czasu jestem posiadaczką kitchen aid z  sorbeterią) testuje wszystkie możliwe lodowe kombinacje. Dzisiaj propozycja na lody o smaku amaretto. Nie są one tradycyjne ponieważ zamiast połowy śmietany i żółtek użyłam włoskiego serka mascarpone (używanego powszechnie do tiramisu). Tak więc oto pierwsza i na pewno nie ostatnia lodowa propozycja!

Lody o smaku Amaretto na serku mascarpone
Składniki:

200 gram serka mascarpone
200 ml śmietanki 30% bądź 36%
5 łyżek cukru pudru
2 łyżki kawy rozpuszczalnej (jeżeli posiadamy w domu ekspres do kawy możemy dodać jedną filiżankę mocnego espresso)
60 ml likieru Amaretto
10 migdałowych ciasteczek biscotti
3 łyżki kakao (opcjonalnie do posypania na wierzchu)

Przygotowanie:
Za pomocą miksera ucieramy mascarpone z dodatkiem cukru pudru. Następnie dodajemy kawę i amaretto. Dalej ucieramy. W drugiej misce ubijamy (na sztywno) śmietanę. Dodajemy po jednej łyżce do serka, delikatnie mieszając. Ostrym nożem siekamy ciasteczka i dodajemy do masy. Wlewamy do pojemnika i dokładnie chłodzimy.  Po upływie około 3 godzin przekładamy do maszynki do lodów i postępujemy według wskazówek producenta. Jeżeli mrozimy lody standardowo w zamrażarce musimy pamiętać, aby co jakiś czas miksować je końcówkami do ubijania (aby nie powstały kryształki lodu).
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz