sobota, 2 lutego 2013

Zupa z wietnamskimi pulpecikami


Dzisiaj nowa  odsłona wietnamskich pulpecików znanych Wam z wcześniejszego posta. Ponieważ w zimie zazwyczaj marzniemy dlatego też szukamy potraw rozgrzewających. Bez wątpliwości należy do nich zupa....

Zupa z wietnamskimi pulpecikami
Porcja dla 4-5 osób

Składniki na pulpeciki:
pół piersi indyka
2 łodygi trawy cytrynowej
2 ząbki czosnku
2 pory (tylko białe części)
dwie łyżki sezamu
5 łyżek płynnego, jasnego miodu
4 łyżki sosu rybnego
1 papryczka chili
sól i pieprz
oliwa

Składniki na zupę:
250g szpinaku (wcześniej dokładnie wypłukanego!)
1 brokuł
garść kiełków stir-fry
wywar warzywny (ilość w zależności od tego jak gęstą zupę chcemy uzyskać ja miałam około 2 litry)
szczypta ostrej papryki
sól i pieprz
4 łyżki jasnego sosu sojowego
kilka łyżek czarnego sezamu

Przygotowanie:
Mięso dokładnie oczyszczamy i mielimy w maszynce do mięsa. Drobno siekamy por, trawę cytrynową, czosnek oraz chilli. Mieszamy z mięsem. Dolewamy sos rybny i miód oraz doprawiamy solą i pieprzem. Bardzo dokładnie wyrabiamy. Formujemy małe kuleczki, a następnie smażymy.
W dużym garnku podgrzewamy wywar. Dodajemy pokrojonego brokuła i porwany szpinak oraz sos sojowy. Doprawiamy. Gotujemy do czasu aż warzywa będą miękkie. 10 minut przed końcem dodajemy kiełki. Wlewamy zupę do miski. Na górę kładziemy usmażone klopsiki. Posypujemy sezamem i podajemy.
Smacznego!













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz