sobota, 16 lutego 2013

Lody żurawinowe z płatkami migdałowymi






























Moje najnowsze odkrycie. Zdecydowanie najlepsze lody jakie dotąd robiłam! Są kremowe ale niezbyt ciężkie, z dużą ilością dodatków co bardzo lubię. Kolejnym plusem jest ich wygląd. Świetnie nadają się jako poczęstunek dla niespodziewanych gości. Jednym słowem IDEALNE! dlatego zachęcam wszystkich do chwili wysiłku;p


Lody z suszoną żurawiną i prażonymi migdałami
Składniki:
300ml śmietany kremówki
200ml mleka
3 żółtka
80g suszonej żurawiny
pół szklanki płatków migdałowych
1/3 szklanki cukru

Przygotowanie:
Na suchej patelni prażymy płatki migdałowe (do czasu aż będą lekko ciemne).  Wkładamy do rondelka mleko, kremówkę i cukier. Stawiamy na małym ogniu i cały czas mieszamy aż kryształki cukru całkowicie się rozpuszczą (masa ma być tylko delikatnie ciepła!). Odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie ubijamy mikserem żółtka, a następnie wlewamy do chłodnej mikstury mlecznej. Stawiamy na małym ogniu i cały czas mieszając czekamy aż masa delikatnie zgęstnieje (około 15 minut). Pod żadnym pozorem nie możemy dopuścić do wrzenia!! Przelewamy do pojemnika, dodajemy płatki migdałowe i wstawiamy na 3 godziny do lodówki.  Wlewamy schłodzoną mieszankę do maszyny do lodów i postępujemy wg zaleceń producenta.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz