poniedziałek, 11 lutego 2013

Szaszłyki krewetkowe z kaszką kus-kus

 Dzisiejsze danie to misz-masz  kuchni azjatyckich. Jednym słowem wszystkiego po trochu. Osobiście uwielbiam słodko-ostre akcenty w daniach obiadowych. Moja druga słabość to trawa cytrynowa (z czego zawsze śmieje się Pani fotograf ;p). No więc, to chyba tyle mojego gadania spróbujcie sami!

Szaszłyki krewetkowe z kaszką kus-kus:
Porcja dla 4 osób
Składniki na marynowane krewetki:
1 źdźbło trawy cytrynowej
1 ząbek czosnku
1 papryczka chilli
4 łyżki jasnego sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego
2 łyżki sosu rybnego
pół łyżki oleju sezamowego
szczypta curry w proszku
szczypta słodkiej papryki
sól i pieprz
32 krewetki
patyczki do szaszłyków

Obieramy krewetki z pancerzyków, a następnie wrzucamy do gotującej się wody na około 2 minuty (aż zmienią kolor na różowy ale dalej będą jędrne). Przyprawiamy solą, pieprzem, curry i słodką papryką. Siekamy drobno trawę cytrynową (tylko białą część), czosnek i chilli. W miseczce mieszamy wszystkie sosy. Następnie dodajemy posiekane warzywa i krewetki. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy na około 3 godziny do lodówki. Nabijamy krewetki na patyczki do szaszłyków i grillujemy na specjalnej patelni bądź domowym grillu.

Składniki na kus kus:
1 szklanka kaszki kus-kus
1 łodyga selera naciowego
1 czerwona papryka
1 duża marchew (obrana)
1 por
2 źdźbła trawy cytrynowej
mały kawałek imbiru
sok z jednej pomarańczy
1 pęczek pietruszki
sól i pieprz
szczypta curry
szczypta słodkiej papryki

Przygotowanie:
Kroimy (drobno) paprykę, seler naciowy, marchew i por. Odstawiamy. Siekamy trawę cytrynową, imbir oraz chilli. Gotujemy kus kus zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wlewamy na patelnię oliwę, gdy będzie dobrze rozgrzana dodajemy chilli, imbir i trawę cytrynową. Następnie dorzucamy paprykę, seler naciowy, por i marchew. Smażymy przez około 5 minut. Dodajemy kaszkę kus-kus i dolewamy sok pomarańczowy. Doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą curry i słodką papryką. Dusimy około 10 minut. Na koniec posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki. Podajemy z ciepłymi  szaszłykami.
Smacznego!


1 komentarz: