sobota, 23 lutego 2013

Orientalne kotleciki podawane z sałatką z kaszy jęczmiennej


Orientalne kotleciki
około 6 porcji
Składniki:
800g piersi z indyka (zmielonej)
1 duży pęczek kolendry (drobno posiekanej)
1 por (drobno posiekany)
kawałek świeżego imbiru (drobno pokrojony)
2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
2 źdźbła trawy cytrynowej (drobno posiekane)
duża szczypta ostrej papryki
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka sosu rybnego (opcjonalnie)
1 jajko
sól i pieprz

Przygotowanie:
Wszystkie składniki kotlecików mieszamy w misce. Wyrabiamy jednolite ciasto, a następnie mocząc ręce formujemy małe, okrągłe kotleciki. Smażymy na odrobinie oliwy.

Sałatka z kaszy jęczmiennej:
2 saszetki kaszy jęczmiennej (perłowej)
duży pęczek pietruszki
garść świeżej mięty
garść świeżej bazylii
4 duże pomidory
4 cebulki dymki
1 duża czerwona papryka
2 łyżki soku z cytryny
oliwa

Składniki:
Gotujemy kaszę zgodnie z przepisem na opakowaniu. W tym czasie kroimy pomidory i paprykę w kostkę. Siekamy zioła oraz dymkę.  Wszystkie składniki sałątki łączymy w misce, a następnie dokładnie mieszamy. Podajemy na zimno.
Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz