piątek, 26 lipca 2013

Spring rolls z bobem i grzybami shiitake

 Spring rolls z bobem i grzybami shiitake
Składniki:
1 żółta papryka (pokrojona w cieniutkie plasterki)
10 suszonych grzybków shiitake
2 szklanki ugotowanego i obranego bobu
1 źdźbło trawy cytrynowej (drobno posiekane)
1 papryczka chili (drobno posiekana)
pół szklanki świeżo posiekanej kolendry
pół szklanki świeżo posiekanego szczypiorku
garść świeżo posiekanej mięty
3 łyżki sezamu
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżka octu ryżowego
3 łyżki sosu sojowego
papier ryżowy
kiełki lucerny

Przygotowanie:
Suszone grzyby shiitake gotujemy, a następnie kroimy w paseczki. Obrany bób łączymy w misce z sezamem, sosem sojowym, octem ryżowym, sosem rybnym, kolendrą, miętą, szczypiorkiem, posiekaną papryczką chili oraz trawą cytrynową. Dorzucamy pokrojone grzybki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2 godziny. Arkusz papieru ryżowego wkładamy na chwilę do ciepłej wody. Odkładamy na blat lub deskę. Na środek kładziemy kolejno kiełki lucerny, paprykę oraz sałatkę z bobem. Spring rolls zawijamy w podobny sposób jak krokiety. Podajemy z sosem sojowym.
Smacznego!



2 komentarze: