wtorek, 22 października 2013

Zielona soczewica z pieczoną dynią, bakłażanem i granatem


Zielona soczewica z pieczoną dynią, bakłażanem i granatem
Składniki:

1 szklanka zielonej soczewicy
około 300g obrane i pokrojonej w kostkę dyni
1 biała cebula (drobno posiekana)
1 bakłażan (pokrojony w kostkę)
jeden obrany granat
pół szklanki nerkowców
dwa ząbki czosnku (drobno posiekane)
świeżo posekana kolendra
pięć łyżek świeżo wyciśniętego soku z cytryny
dwie łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki musztardy francuskiej
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta curry
sól i pieprz
200 g pokruszonego sera białego (można zastąpić serem kozim ale wtedy proponuje zmniejszyść ilość do 100g)

Przygotowanie:
Soczewicę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni ( z opcją grill). Pokrojoną dynię, posiekany czosnek, cebulę oraz bakłażana wkładamy do naczynia żaroodpornego. Przyprawiamy szczyptą curry, szczyptą ostrej papryki, a następnie wkładamy do piekarnika na około 20 minut (warzywa mają być miękkie). Ugotowaną soczewicę przekładamy do duzej miski. Dodajemy upieczone warzywa. W małej miseczce łączymy oliwę, sos sojowy i musztardę francuską. Powstały dressing dolewamy do reszty składników. Dodajemy posiekaną kolendrę. Dokładnie mieszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Górę posypujemy pokruszonym serem i wkładamy do piekarnika na 15 minut. Przed podaniem dodajemy pestki granatu.
Smacznego!
 

2 komentarze:

  1. Oj ale mnie to danie zaintrygowało... :) Koniecznie do wypróbowania! Dodaję do akcji i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Tylko brakuje jeszcze banerka akcji... :(

    OdpowiedzUsuń