sobota, 19 października 2013

Zapiekany omlet z grzybami

Zapiekany omlet z grzybami
Składniki:

4 jajka
5 sztuk dowolnych grzybów (ja użyłam podgrzybków i borowików)
kilka igiełek świeżo posiekanego rozmarynu
świeżo posiekana pietruszka
sól i pieprz
odrobina masła
50g startego sera Bursztyn

Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 100 stopni (z opcją grill). Grzyby dokładnie myjemy, a następnie kroimy w plasterki. W miseczce ubijamy jajka z dodatkiem soli i pieprzu (możemy dodać szczypye chilli). Do masy jajecznej dodajemy świeżo posiekane zioła, dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, a następnie przysmażamy pokrojone grzyby. Odkładamy na talerzyk. W małej, żaroodpornej patelni rozpuszczamy masło, a następnie wlewamy masę jajeczną. Smażymy przez około 2 minuty. Dodajemy grzyby i posypujemy startym serem. Wkłądamy do piekarnika na około 15 minut (do momentu ścięcia się masy).
Smacznego!


2 komentarze: