niedziela, 29 września 2013

Sałatka z krewetkami, awokado i pomarańczą


Sałatka z krewetkami, awokado i pomarańczą
porcja dla 4 osób
Składniki:
opakowanie dowolnej mieszanki sałat
2 awokado (pokrojone w plasterki bądź kostkę)
2 pomarańcze (pokrojone w plasterki)
8 pomidorków koktajlowych (pokrojonych w małe kawałki)
2 jajka ugotowane na twardo
świeżo posiekany pęczek szczypiorku
16 krewetek
szczypta ostrej papryki
szczypta curry
sól i pieprz

dressing:
świeżo wyciśnięty sok z jednej pomarańczy
3 łyżeczki musztardy francuskiej
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka miodu
szczypta ostrej papryki

Przygotowanie:
Na początek obieramy krewetki z pancerzy, a następnie dokładnie przyprawiamy szczyptą curry, ostrą papryką, solą oraz pieprzem. Podsmażamy przez około 5 minut. W dużej misce łączymy wszystkie składniki sałatki (oprócz krewetek). Doprawiamy solą i pieprzem. W miseczce mieszamy sok z pomarańczy, sok z cytryny, oliwę, miód oraz musztardę. Bardzo dokładnie mieszamy. Powstałym dressingiem polewamy sałatkę. Po raz kolejny mieszamy, a następnie przekładamy na talerze. Na sam koniec układamy krewetki oraz pokrojone w kostkę jajka.
Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz