niedziela, 22 września 2013

Kukurydza w azjatyckiej marynacie


 Kukurydza w azjatyckiej marynacie
Składniki:
2 kolby kukurydzy
źdźbło trway cytrynowej (drobno posiekane)
mały kawałek imbiru (drobno posiekany)
1 papryczka chili (drobno posiekana)
5 łyżek sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego
sok z jednej limonki
garść świeżo posiekanej kolendry

Sos jogurtowy z curry:
150g gęstego jogurtu naturalnego
szczypta curry
szczypta ostrej papryki
sól i pieprz

Przygotowanie:
Kukurydzę gotujemy do miękości w osolonej wodzie. W miseczce łączymy wszystkie składniki marynaty. Nagrzewamy piekarnik z opcją grill do 200 stpnii. Kolby kukurydzy układamy w naczyniu żaroodpornym, a następnie zalewamy powstałą marynatą.  Wkładamy do piekarnika na około 15 minut. W tym czasie łączymy wszystkie składniki sosu jogurtowego.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz