Kukurydza w azjatyckiej marynacie
Składniki:
2 kolby kukurydzy
źdźbło trway cytrynowej (drobno posiekane)
mały kawałek imbiru (drobno posiekany)
1 papryczka chili (drobno posiekana)
5 łyżek sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego
sok z jednej limonki
garść świeżo posiekanej kolendry
Sos jogurtowy z curry:
150g gęstego jogurtu naturalnego
szczypta curry
szczypta ostrej papryki
sól i pieprz
Przygotowanie:
Kukurydzę gotujemy do miękości w osolonej wodzie. W miseczce łączymy wszystkie składniki marynaty. Nagrzewamy piekarnik z opcją grill do 200 stpnii. Kolby kukurydzy układamy w naczyniu żaroodpornym, a następnie zalewamy powstałą marynatą. Wkładamy do piekarnika na około 15 minut. W tym czasie łączymy wszystkie składniki sosu jogurtowego.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz