niedziela, 23 czerwca 2013

Czekoladowe babeczki z kremem i bezą


Przygotowanie:
Foremki na muffinki wykładamy papilotkami. Ciasteczka kruszymy w blenderze, dodając stopniowo masło i wiórki kokosowe. Powstałą masą wykładamy spody papilotek. Bardzo mocno ugniatamy. W garnuszku podgrzewamy espresso z masłem. Ściągamy z ognia, a następnie dodajemy posiekaną czekoldę i kakao. Dokładnie mieszamy trzepaczką. Do dużej miski przesiewamy mąkę, sodę oraz proszek. W drugiej misce bardzo dokładnie ubijamy jaja, żółtka i cukier. Powoli dolewamy mieszankę czekoladową. Następnie na zmianę po jednej łyżce dodajemy mąkę oraz jogurt (miksując na niskich obrotach miksera). Powstała masą napełniamy papilotki. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 15 minut ( w zależności od piekarnika czas może być dłuższy).  W momencie gdy babeczki wystygną możemy zająć się przygotowaniem kremu. W kąpieli wodnej (kładziemy miskę na garnku z gotującą się wodą) rozpuszczamy czekoladę z jedną łyżką śmietany. Bardzo dokładnie mieszamy, aby otrzymać gładką konsystencję. Powstałym kremem dekorujemy czubki babeczek. Odstawiamy do wystygnięcia. Czas na ostatni etap czyli bezę. W misce miksera umieszczamy dwa białka. Ubijamy do uzyskania dość sztywnej piany. Następnie stale miksując dodajemy po jednej łyżce cukru. Na koniec wlewamy pół łyżeczki octu winnego. Na koniec piana ma być sztywna i lśniąca. Na każdą babeczkę układamy około 1,5 łyżki masy tworząc pagórki. Następnie opalamy bezę za pomocą specjalnego palnika bądź wkładamy do piekarnika ustawionego na opcję grill na około 3 minuty .
Inspiracja:cioccolatogatto
Smacznego!



5 komentarzy:

  1. Mam do Ciebie kilka pytań odnośnie tego jaki jest Twój kulinarny niezbędnik? Co zawsze/zwykle znajduje się w Twojej lodówce i jakie przyprawy lub zioła preferujesz? Gratuluję i zazdroszczę wielkiego zmysłu kulinarnego, powodzenia życzę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W mojej lodówce nigdy nie może zabraknąć trawy cytrynowej i chili, a oprócz tego sezonowych warzyw;) Uwielbiam azjatyckie jedzenie co zresztą można zauważyć na blogu. Co do ziół to uwielbiam kolendrę, miętę oraz bazylię. Uważam, że zioła są niezbędne prawie w każdym daniu. ;)

      Usuń
  2. Łał, wyglądają naprawdę efektownie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne :) a gdzie znajdę bannerek akcji? ;)

    OdpowiedzUsuń