wtorek, 13 sierpnia 2013

Grillowany łosoś w pomarańczowej marynacie


Grillowany łosoś w pomarańczowej marynacie
Składniki:
2 filety z łososia
1 por (drobno posiekany)
2 źdźbła trawy cytrynowej
1 seler naciowy (pokrojony w cieniutkie paseczki)
1 czerwona papryka (pokrojona w paseczki)
kawałek imbiru przeciśniętego przez praskę
świeżo posiekana pietruszka
świeżo wyciśnięty sok z jednej pomarańczy
5 łyżek sosu sojowego
2 łyżki sosu rybnego

Przygotowanie:
Łososia dokładnie myjemy zimną wodą, a następnie osuszamy ręcznikim papierowym. Filety przekładamy do dużej miski. Dodajemy pokrojony por, paprykę oraz seler naciowy. W małej miseczce mieszamy resztę składników. Powstała marynatą zalewamy rybę. Dokładnie mieszamy, przykrywamy folią i odkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia łososia grillujemy przez około 15 minut. 
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz