sobota, 17 sierpnia 2013

Grillowane udka kurczaka w indyjskiej marynacie



Grillowane udka kurczaka w indyjskiej marynacie
Składniki:
6 udek z kurczaka
3 papryczki chilli
2 szalotki
2 ząbki czosnku
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki curry hot paste
pęczek pietruszki

Przygotowanie:
Udka dokładnie myjemy. Odcinamy nadmiar skóry. Za pomocą blendera miksujemy wszystkie składniki marynaty. Gotową pastą nacieramy pałeczki kurczaka, wkładamy do miski i przykrywamy folią spożywczą. Wstawiamy na noc do lodówki aby smaki się przegryzły. Następnego dnia grillujemy udka przez około 30 minut. Musimy uważać  ponieważ mięso z góry będzie wyglądać na mocno przypieczone, natomiast w środku nadal będzie surowe

Sos słodko pikantny:
2 papryczki chilli (drobno posiekane)
2 ząbki czosnku (drobno posiekane)
kawałek imbiru (drobno posiekany)
5 łyżek sosu sojowego
3 łyżki  sosu rybnego
3 łyżki cukru

Przygotowanie:
Wszystkie składniki sosu umieszczamy w rondelku. Podgrzewamy na średnim ogniu do momentu aż uzyskamy gęstą konsystencję. Przelewamy do małych miseczek i podajemy z gillowanymi udkami kurczaka.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz