niedziela, 3 listopada 2013

Lody bananowe z orzechami włoskimi i czekoladą


Przygotowanie:
W garnuszku podgrzewamy mleko z cukrem stale mieszając. W momencie gdy cukier się rozpuści ściagamy garnek z ognia. Odstawiamyu na bok, aby mleko wystygło. W blenderze łączymy jogurt naturalny, banany, cynamon oraz mleko. Miksujemy do momentu uzykania gładkiej konsystencji. Przelewamy do naczynia i chłodzimy przez noc w lodówce. Następnego dnia przekładamy masę do specjalnej maszynki (pod sam koniec mrożenia dodajemy posiekane orzechy włoskie), w tym czasie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Odstawiamy na bok aby się schłodziła. Gotowe lody przekładamy do opakowania. Górę polewamy gorzką czekoladą, a następnie wkładamy do zamrażarki. Jeżeli nie posiadamy maszynki do lodów możemy zrobić lody w sposób tradycyjny. Do schłodzonej masy dodajemy posiekane orzechy włoskie, a następnie przekładamy do zamrażarki. Pamiętamy o częstym mieszaniu w celu uniknięcia tworzenia się grudek. Gdy lody są już dobrze zmrożone polewamy je stopioną czekoladą i ponownie wkładamy do zamrażarki.
Smacznego!

2 komentarze: