sobota, 21 grudnia 2013

Candy Apples


 Candy apples
Składniki:
4 zielone jabłka
4 patyczki
250g cukru
50ml wody
1 łyżka miodu
1 łyżeczka czerwone barwnika

Przygotowanie:
Na początek wbijamy w jabłka patyczki. Na blachę wykładamy papier do pieczenia, który smarujemy olejem. Do garnuszka wkładamy cukier, wodę, miód oraz barwnik. Wszystko mieszamy. Włączamy gaz i czekam aż karmel zacznie się gotować (nie mieszamy!). W gotującej się masie umieszczamy termometr cukierniczy i gotujemy na  małym ogniu do momentu aż karmel osiągnie 137 stopni. Zanurzamy w masie pierwsze jabłko. Strząsamy nadmiar karmelu, następnie odkładamy na papier. W ten sam sposób postępujemy z resztą jabłek.
Smacznego!


2 komentarze:

  1. Świetne ! Tylko ja bym się bała ugryźć żeby zębów nie stracić , hehe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam! A jeszcze w tym roku nie jadłam...

    OdpowiedzUsuń