wtorek, 24 grudnia 2013

Piernikowe donuts


 Piernikowe donuts
Składniki:
0,5 kg mąki pszennej
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki przyprawy piernikowej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
50g masła
1 jajko
150g cukru
100g miodu
kilka kropel esencji rumowej

składniki na różowy lukier
2 duże białka
230g przesianego cukru pudru
kilka kropel różowego barwnika spożywczego
wiórki kokosowe, czekoladowe dropsy, płatki migdałowe


Przygotowanie:
Do rondelka wsypujemy 3 łyżki cukru. Podgrzewamy do momentu aż cukier się rozpuści i otrzymamy złoty karmel. Bardzo uważnie wlewamy 1/3 szklanki wody. Chwile mieszamy do momentu aż karmel zupełnie się rozpuści. Dodajemy pozostały cukier, miód, cynamon, przyprawę piernikową oraz esencje rumową. Pozostawiamy na ogniu przez około 2 minuty, a następnie odstawiamy do wystudzenia. 
W misie miksera łączymy ze sobą mąkę, sodę, jajko oraz masło. Dolewamy mieszankę  i miksujemy do połączenia się składników. Powastałą masę odkładamy na 30 minut.
Po tym czasie z ciasta wykrawamy koła, a następnie za pomocą mniejszej foremki ponownie wykrawamy mniejsze okręgi. Układamy na blaszce do pieczenia. Pozdostawiamy dość duże odstępy ponieważ pierniczki dość mocno urosną. 
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopnii na około 15 minut.
Po wystudzeniu pierniczków przygotowujemy lukier. Ubijamy białka na sztywna pianę. Stale mieszając (najlepiej drewnianą łyżką) dodajemy porcjami cukier puder oraz barwnik. Dekorujemy pierniczki lukrem, a następnie posypujemy dowolnymi dekorkami.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz